Online karantén

Online karantén

Kezdek hozzászokni az online karanténhoz

Az egészségügyi kérdőív kitöltése, önkormányzati segítség és a napom beosztása

2020. május 22. - annalog

Az előző bejegyzésemben idegeskedtem egy sort, mert a figyelmeztetés az elmulasztott távellenőrzésre előbb érkezett, mint maga a kérés. Ez valószínűleg meg is adja a választ arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az ember elmulasztja az ellenőrzést a megadott 15 percen belül: valószínűleg telefonon és emailben is figyelmeztetik. Remélem a következő lépést nem fogom megtapasztalni... A hazikaranten.hu oldalon (GYIK) ez szerepel:

Az ORFK-t automatikusan értesíti az alkalmazás a távellenőrzés elmulasztásáról, akik az ide vonatkozó jogszabálynak megfelelően járnak el.

Ami lássuk be, elég fenyegető, különösen a 30-500 ezer forintos bírság tudatában.

Itt olvashattok a hazautazás tapasztalatairól és az online karantén regisztrációjáról valamint működéséről.

A tegnapi nap rendben telt, csak egy távellenőrzési kérés érkezett, amit rögtön teljesítettem - csak kicsit dobogott a szívem. Az egészségügyi kérdőívet is mindig rögtön megcsinálom és beküldöm. (Amikor regisztráltam az alkalmazásra, választhattam, hogy ki akarom-e tölteni vagy sem, de ha igent mondtam, akkor kötelező.) 

A kötelezően kitöltendő kérdések:

Az állapotom az előző nap óta;

A testhőmérsékletem;

A légzésszámom;

A pulzusszámom;

Milyen a légzésem;

Köhögés;

Általános állapot;

Torokfájás;

Izületi fájdalom;

Fejfájás;

Hányás;

Hasmenés;

Vizelet;

Ha van krónikus betegségem, akkor változott-e az állapotom az előző nap óta.

 

Vannak még vérnyomással és vércukorszinttel kapcsolatos kérdések is, de azok nem kötelezőek. A hőmérsékletet, a légzésszámot és a pulzusszámot be kell írni, a többi feleletválasztós. Fura élmény a pulzus- és légzésszám megmérése: egészen meditatív, ahogy az ember ül és magára figyel.

Egyébként is elkezdtem a mindfulness gyakorlását még pár hónapja, és most elég sokat segít a bezártságban. Egyedül vagyok egy kis XIII. kerületi lakásban, aminek nincs erkélye. Nagyon jól be kell osztani az időt, mert nincs munkám. Ha valaki ugyanebben a helyzetben lenne, talán segítek a napirendemmel:

Reggel kávé, zabpehely sok gyümölccsel, hírek elolvasása (nincs a lakásban tévé);

Fél óra torna (hasizom, lábizom, bicepsz, tricepsz - csak saját súlyos, nyújtás);

Teázás (zöldtea), a napi első beszélgetés a szeretteimmel;

Excel tanfolyam (ingyenes youtube-on). Nemrég végeztem egy fizetőst, most csak ismétlem;

Ebédfőzés: pl.: csirke, zöldség;

Blogírás;

Kávézás;

A legkisebb fiam jövőre megy egyetemre Angliában, úgyhogy keresgélem a megfelelő kurzusokat. Elég hosszadalmas;

Vacsora: sajtos-joghurtos saláta, cukormentes joghurt;

Filmezés (jelenleg régi magyar filmek) teázással;

Lefekvés, újságolvasás (a legnagyobb fiam hozta), napi jó események, sikerélmények felidézése, rossz gondolatok elhessegetése.

 

Persze nektek nem kell kurzusokat keresni a fiam számára :-) Azért nem írtam időpontokat, mert azokat úgysem tudnám betartani. A lényeg, hogy valami ritmust adjak a napjaimnak. Közben persze egy csomót beszélgetek a családommal és a barátaimmal, és megpróbálok minden órában felállni és megmozgatni a lábamat. Még szerencse, hogy most egy egész lakás az "enyém". Ha visszautazom Angliába, és ott kell karanténba mennem, csak egy szobám lesz.

Tegnap délelőtt bekopogott egy nagyon kedves nő. Az önkormányzattól jött, és felajánlotta, hogy vásárolnak nekem, ha nem tudnám ellátni magam. Szerencsére a fiam mindent megvesz, de nagyon jól esett, hogy így törődnek velem. Viszont ez az ötödik napon történt, úgyhogy ha valakinek nincs segítsége, valószínűleg érdemes minél előbb jelentkeznie az önkormányzatnál.

 

Talán észrevettétek, hogy nagyon odafigyelek az evésre. Két éve diagnosztizáltak reumás izületi gyulladással és a mediterrán diéta segít a legjobban (vicces, hogy éppen ma van róla egy cikk a Díványon). Persze gyógyszereket is eszem, de a diétámat még azok felírása előtt megkezdtem, és szerencsére hatott. A lényege, hogy nem eszem semmilyen búzából készült ételt, fehér rizst és teljesen száműztem a répa- és nádcukrot. Nem kibírhatatlan egyátalán, mert szerencsére tudom pótolni őket (pl. hajdina liszt, gram liszt, kókusz liszt és - cukor). A kezdeti szörnyű kínok nagyon gyorsan elmúltak és azóta sincs fájdalmam. Az viszont - amit némelyek állítanak -, hogy a cukor megvonásával rögtön karcsú istennő leszel nem igaz :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinekaranten.blog.hu/api/trackback/id/tr5015710612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása